Gent: Autovrij gebied, altijd vergunningsplichtig vanaf 3 april 2017!
Geschreven door Fee Kooij
Op 3 april 2017 wordt het autovrije gebied in Gent fors uitgebreid. U zal vanaf dan altijd een vergunning nodig hebben om in een autovrij gebied te rijden. Een vergunning aanvragen doet u via de website van de stad Gent. Daarnaast verandert ook de circulatie in de binnenstad.
Vergunning per gebied
Nu zijn er nog 26 categorieën van gebruikers en vergunningen, dit wordt herleid naar 17 categorieën. Een belangrijk verschil met de huidige regeling is dat een vergunning niet langer recht geeft op toegang tot alle autovrije gebieden. Indien nodig kan men wel een vergunning krijgen voor meerdere delen. Leveranciers met leveradressen gelegen in verschillende delen zullen een vergunning kunnen aanvragen per autovrij gebied.
Tijdsvensters
Er wordt afgestapt van de 'vrije' venstertijd waarbinnen iedereen zonder vergunning de autovrije gebieden in en uit mag rijden om er te laden en te lossen. Om toegang te krijgen tot het autovrij gebied zal altijd een vergunning nodig zijn.
In de praktijk betekent dit dat leveranciers met een vergunning:
- tussen 18 en 11 uur de gebieden 1, 2, 3 en 4 of het grote centrumgebied, de Koestraat tot en met de Kalandestraat, de Kortedagsteeg tot de Lammerstraat en het gebied tussen Nederkouter en Hospitaalbrug, in mogen en dat ze
- tussen 5 en 19 uur in het gebied 5 (de Overpoortstraat) kunnen laden en lossen.
Voor sommige categorieën van gebruikers zijn er uitzonderingen op deze tijdsvensters.
Vaste toegangspoorten
Een vergunning voor een autovrij gebied zal toegang geven via vaste toegangspoorten. Dat zijn wegen naar een autovrij gebied waar de toegang wordt gecontroleerd met camera's.
De kaart van het autovrij gebied vindt u hier: https://stad.gent/sites/default/files/page/documents/20161208_DO_Circulatieplan2.0_AutovrijeGebieden_metstraten_Website.pdf
Bestaande vergunningen
Beschikt u nog over een eerder verleende vergunning voor de voetgangerszone die ook na 2 april 2017 nog geldig is? Deze vergunning blijft geldig voor de resterende geldigheidsduur van de vergunning. Hou er echter wel rekening mee dat de oude vergunningen aan dezelfde regels onderworpen zullen worden als de nieuwe vergunningen voor de autovrije gebieden.
Digitaal
De vergunningen zijn voortaan uitsluitend digitaal, via www.stad.gent/autovrijgebied. Deze zijn sneller beschikbaar omdat ze niet langer moeten worden opgestuurd of moeten worden afgehaald. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan geldt ze vanaf de aanvraagdatum. De aanvrager ontvangt een mail (of een brief) met de melding dat de vergunning is geactiveerd en bijkomende informatie zoals de nummerplaat en de looptijd van de vergunning.
Om na te gaan welke vergunning u nodig heeft, raadpleeg hiervoor volgende link:
https://eforms.gent.be/Productie4.0/formulier/scsoortvergunning.aspx/frSV_Inleiding
Aanvraag vergunning
De nummerplaten van voertuigen met een vergunning, komen op een (digitale) lijst. De voertuigen met die nummerplaten worden toegelaten voorbij een punt of tot een gebied. Dit volstaat aangezien de controle van de toegang met camera's gebeurt. Deze camera's lezen de nummerplaat van het voertuig en kijken of die nummerplaat is opgenomen in de lijst.
De vergunning kan hier aangevraagd worden:
https://stad.gent/autovrijgebied
Indien u zonder vergunning het autovrij gebied inrijdt, zult u een GAS-boete ontvangen van 55 euro. Er is al aangekondigd dat dit vanaf de eerste dag het geval zal zijn.
Circulatieplan
Het Circulatieplan deelt de binnenstad vanaf 3 april op in zes sectoren en een centraal autovrij gebied. Deze sectoren zullen voortaan enkel nog via de R40 (kleine ring) te bereiken zijn. Het is niet langer mogelijk om vanuit de ene sector naar de andere te rijden zonder over de ring te rijden. Hierdoor wil men het doorgaand verkeer uit de binnenstad weren.
Om dit te bereiken worden heel wat rijrichtingen aangepast en komt er op 7 plaatsen een knip die gemotoriseerd vervoer verhindert.
Alle informatie over het circulatieplan en de bijhorende kaarten vindt u hier:
www.stad.gent/mobiliteitsplan/het-circulatieplan
www.stad.gent/mobiliteitsplan/leveranciers
Bron: Stad Gent